Tábory BLATA

2013 – Návrat do starověké Číny

detektivTermín: 3.8.-16.8. 2013

Úvod: v průběhu letošního tábora na Blatech se přeneseme do daleké historie, abychom společně poodhalili některá dávná tajemství výroby papíru, hedvábí, draků, historických staveb a ohňostrojů. Naučíme se čajovému obřadu i jíst hůlkami a  mnohému dalšímu pod vedením zkušených mistrů  – Mandarínů

 

« z 8 »

Táborový deník

3.8.2013 Sobota

Náklad dětí z Liberce na Blata dorazil v pořádku. Všichni jsou v pořádku ubytovaní. Po stavbě hangáru následovala večeře – rajská omáčka.

4.8.2013 Neděle

Po večerní bouřce jsme všichni v pořádku, sluníčko zase svítí.

Po snídani (kakao a koláče) a úklidu se poprvé sešli malí Číňánci, aby se vydali na cestu po starověké Číně. Jako průvodce je uvítal Marco Polo a představil jim jejich pomocníky – mandaríny. Následovalo rozdělení do šesti kantonů.

Vzápětí začala první soutěž – stavba čínské zdi. Nejdříve se všichni potrápili se štafetovým učením básniček, které vedli k indiciím a následně k pomůckám ke stavbě zdi. K obědu máme kuřecí plátky s rýží. Odpoledne dokončujeme úpravy tábora.

5.8.2013 Pondělí

Dopoledne bylo ve znamení čínského umění. Členové jednotlivých kantonů se rozdělili do menších skupinek a věnovali se výrobě papíru, skládání origami, hedvábné dílně (spřádání nití, malování na hedvábí) a tvorbě terakotové armády.

Odpoledne oddíly vyrazili hrát hry v okolí tábora, případně na minikoupaliště Pařez. Dozdobili jsme „Čínský pavilón“ a veřer nás čeká ohýnek.

Předtím je k večeři připravená hora palačinek se skvělou domácí marmeládou (děkujeme za krásný dar Kudrnáčovým 🙂 )

6.8.2013 Úterý

Vzhledem k teplému počasí se všechny oddíly na celý den vypravily do Jičína na koupaliště a všichni si krásně užili sluníčka i vody. Po návratu je čekalo kuře na paprice a pak diskotéka, při níž tábor roztancovala parta ze sedmého oddílu. Večer následovala tradiční bouřka…. 🙂

7.8.2013 Středa

Dopolední celotáborová soutěž se odehrávala u blízkého rybníka, který se pro nás změnil v mohutný tok řeky Chuang-che. Kantony soutežily v rychlosti, s níž přetáhly přes šířku „řeky“ koráb se čtyřmi línými Číňany. Hladové krky zasytila čočka s párkem a ke svačině jogurty, rohlíky a věnečky.

Odpoledne tráví jednotlivé oddíly hrami v blízkém okolí.

8.8.2013 Čtvrtek

Dopoledne proběhly dvě soutěže – nedříve vaření čaje (hodnotilo se: uvařit 1,5l vody na čas, uklidit ohniště a kvalita čaje) a první část oběda byla čínská hostina – jedli jsme hůlkama na čas. S hůlkama to některé děti bavilo natolik, že si je vzali i k večeři na bramborovou kaši a sekanou.

V horkém odpoledni jsme se poschovávali na hry do lesa, případně se zašli vykoupat na Pařez.

Večer jsme si prohlédli čínský čajový obřad – příští středu má císař narozeniny a musíme začít s přípravami.

9.8.2013 Pátek

Bouřky se nám tentokrát vyhnuly, jen se příjemně ochladilo.

A dopoledne jsme prověřili znalosti dětí při vědomostní souteži – od začátku tábora se mohly připravovat u nástěnky plné informací o Číně. Každý člen kantonu odpovídal na dvě otázky s odstupňovanou obtížností.

10.8.2013 Sobota

Opět celodenní výlet. Nejmenší děti se vydaly do Mladějova, kde trávily část odpoledne na hrřišti. Tředtí oddíl se vydal na Trosky. Prostřední oddíly zamířily přes Prachov a Rumcajzovu jeskyni do Jinolic. Šestý oddíl se vydal přes Dolní mlýn a Nebákov do Libošovic. Nejstarší oddíl do Sobotky. Večer nás čekala diskotéka.

11.8.2013 Neděle

Při dopolední soutěži jsme nejdříve zavlažovali vyschlé rýžové pole – po lese byly rozmístěné vaky s vytékající vodou. Číňánci měli odměrky a snažili se co nejrychleji naplnit svoje nádoby.

O další část se postarala návštěva – hasiči ze Stráže nad Nisou, kteří připravili štafetu a doplnili ji ukázkou techniky. Moc děkujeme ! Dopoledne završil zlatý hřeb jídelníčku – svíčková na smetaně.

Po odpoledním programu oddílů následovala krupicová kaše, večerní nástup a rozdělování rýže.

12.8.2013 Pondělí

Pondělní dopoledne bylo ve znamení čínských sportů. Kantony vyrazily na 4km trasu kde je čekalo 6 sportovních zastávek (…).

Teplé odpoledne využily některé oddíly k poslendímu koupání. Čtyřka vyrazila na dvoudenní výlet. Večer jsme se po vyhodnocení opět sešli u ohýnku.

13.8.2013 Úterý

Poslední celodenní výlet – téměř všichni vyrazili přes Prachovské skály do Jičína. Po skvělé večeři (vepřové na hořčici s br.kaší) jsme plánovali přípravu na císařovi narozeniny.

14.8.2013 Středa

Dnešek je nejvýznamnější den tábora – slavíme příjezd císaře z daleké cesty a jeho narozeniny.

Dopoledne proběhla poslední celotáborová soutež – přenášecí štafeta v lomu. A po obědě (franc. brambory) jsme se pustili do náročných příprav na podvečerní slavnost.

Každý kanton je rozdělený na skupinky, které vytváří přání pro císaře, pohoštění (spousty jednohubek, oček s pomazánkou,…), slavnostní tabuli a také čínského draka.

Pozdě odpoledne se průvod v kostýmech s vlajkami, který ponese draky, vydá do vesnice. Tam uvítáme císaře, vracejícího se z daleké cesty, zazpíváme, dáme si nanuky a vrátíme se do tábora.

V úvodní části hosiny předají kantony císaři své blahopřání a předvedou čajový obřad. Až spořádáme část hosiny, kterou si děti samy připravily, zavalíme je horou hranolek. Sladkou tečkou bude ovocné čokoládové fondue.

Následuje taneční část (diskotéka) a nakonec ohňostroj.

15.8.2013 Čtvrtek

Od rána jsme začali uklízet a balit (například oba hangáry) a také připravovat večerní táborák a vyhlášení výsledků celotáborové soutěže.

Vítěz byl jasný okamžitě – „Žlutí draci Thai – chi“ měli obrovský náskok, ale na dalších místech rozhodovaly nakonec o pořadí odměrky rýže pro nejlépe uklízené stany! Po vyhlášení výsledků jsme poděkovali všem, kteří se o děti a táborový program starali.

Příprava a díky tomu i průběh byly perfektní – MOC DĚKUJEME!!! Následoval závěrečný táborák….

16.8.2013 Pátek

Pátek = velký úklid tábora a domů! A za rok zase….už podvacáté pod hlavičkou Spolku RAK!