Tábory BLATA

2011 – Cesta do Vesmíru

Termín :13.8.-26.8. 2011

Historie :

Na letošní tábor na Blatech v Českém ráji pro vás připravujeme novinku, která tu ještě nabyla. Společně s vámi se vydáme na dosud neznámou planetu, abychom se pokusili o její záchranu. Neváhejte proto ani minutku a zajistěte si včas jízdenku.

Program a náplň : Je zatím velké překvapení pro všechny děti….

 

 

« z 8 »

Táborový zápisník

26.8.2011 – Pátek

Do posledního dne nás probudilo Sluníčko, takže nám vše při balení uschne. Děti už jsou zbalené a užívají si poslední minuty táborového života. Příjezd okolo 15:30 do Liberce. Nezapomeňte si vyzvednout u vedoucích zdravotní dokumentaci a léky.

Sledujte pravidelně náš web i po skončení tábora, oběví se zde další videa a fotky a po novém roce i téma nového tábora.

 

25.8.2011 – Čtvrtek

Ve čtvrtek na nás hned po ránu čekal klíčový úkol – výsadek na planetu ORBOD, průzkum terénu a na závěr likvidace červů ničících planetu. Až na drobné bloudění dvou posádek proběhla likvidace úspěšně a planeta je zachráněna.

Odpoledne už probíhaly práce signalizující konec tábora – bourání hangárů a příprava závěrečného ohně, za obojí se výrazně zasloužily nejstarší „děti“ a jejich vedoucí.

Po večeři nás čeká vyhlášení výsledků celotáborové hry a závěrečný táborák…

Zítra balíme, uklízíme a těšíme se na viděnou v 15:30 v Dolním Hanychově.

 

24.8.2011 – Středa

Blíží se závěr tábora a tak máme dnes den DOBRA (připravujeme se na přistání na planetě ORBOD), všichni jsou na sebe hodní, vyhoví se každému přání…. K tomu máme dopoledne plné soutěží, po kterých si děti budou za získaný hvězdný prach(y) kupovat dobroty a ceny.

Vzhledem k blížícímu se konci tábora bychom chtěli poděkovat všem za podporu: především panu Kocourkovi (Jizerské pekárny) za kompletní dodávku pečiva a dobrot pro celý tábor na zítřejší den, dále paní Novotné, která udělala pro všechny táborníky (!) výborné muffiny s čokoládovým nápisem Blata 2011 (viz foto). A také děkujeme všem, kteří přispěli dobrotami a cenami do závěrečných soutěží.

A když už děkujeme, tak také všem dospělákům za výbornou přípravu táborového programu, kuchařkám Marušce a Zdeňce za skvělou kuchyni (děti jedí s obrovskou chutí – včetně polévek, ve zbytcích není skoro nic…), oddílákům za péči o děti – přípravu a vedení her, ale také hlídání vztahů mezi dětmi a péči o jejich čistotu a pořádek ve stanech (hlavně u nejmladších oddílů je to sysifovská práce) nebo každovečerní čtení pohádek u malých dětí, web pro Vás „krmí“ pravidelně spoustou fotek Petr Kollert ml. Za péči o naše zdraví (a taky za nejnepříjemnější dřinu v táboře – péči o čistotu kadibudek) moc děkujeme zdrávčám Renče a Pétě a o hladký chod tábora a jeho lgistickou přípravu se stará generální manažer Petr Kollert.

Odpoledne si děti dokončí oddílové soutěže (za splnění jednotlivých kroků dostávají na šňůrku barevné raketoplány) a asi zamíří k vodě.

23.8.2011 – Úterý

V úterý byl celodenní výlet a vzhledem k tropickým teplotám dostali oddíláci za úkol dostat se s dětmi rychle do Jičína a zbytek dne tak všichni mimo čtvrtý oddíl strávili na koupališti. Přesněji v aquaparku se spoustou atrakcí, všichni se krásně vyřádili. Zkrátka nepřišla ani čtyřka, která se byla v rámci dvoudenního výletu vykoupat v Borku p. T.

Večer se konala v jídelně dusárna č. 2.

22.8.2011 – Pondělí

V dopolední soutěži se posádky prohnaly po známém okruhu přes Pelíšek a tentokrát měli za úkol na stanovištích co nejrychleji rozeznat (případně dohledat v mapách oblohy) předložená souhvězdí a zapamatovat si je. V cíli pak dostali seznam čtyř souhvězdí, která měli co nejpřesněji nakreslit.

Odpoledne program po oddílech – hry, případně koupání na RZ Pařez. Čtvrtý oddíl vyrazil na dvoudenní výlet s přenocováním v Krčkovicích.

Zítra je na programu celodenní výlet s překvapením (adekvátním předpovídaným teplotám).

21.8. 2011 – Neděle

Dopoledne čekala posádky vesmírná štafeta na trase asi 2km a jednotliví členové posádek měli tuto kombinaci úkolů: nést co nejrychleji kelímek s vodou a co nejméně „vycmrndat“ a přitom si pamatovat slova předaná předchozím členem štafety. V cíli navíc posádky ze zapamatovaných slov skládali příběh.

K obědu jsme měli luxusní svíčkovou a odpoledne si oddíly začaly připravovat vlastní vesmírnou stravu. 1.odd těstovinový salát + pečení „hadů“ z těsta na ohni, 2.odd + 5.odd pizza, 3.odd špízy na lávovém grilu, 4.odd kotlíkový buřtguláš, 6.odd milánské špagety a 7.odd pekl na ohni kuřátka.

Příprava se trochu protáhla a tak jsme o jeden den museli odložit připravovanou táborovou svatbu u menších oddílů :-).

20.8. 2011 – Sobota

Vstáváme do krásného rána a všichni vyráží na celodenní výlet – menší děti přes Ervínův hrad a Prachovské skály na koupání na Pařezu, další přes Prachov a Jinolice, starší na Trosky nebo vlakem do Borku a přes Podtrosecká údolí zpět. Večer posedíme u ohně.

19.8. 2011 – Pátek

Ráno jsme trochu urychlili program, protože nám naše přístroje prozradily blížící se bouři … Posádky měly za úkol na čas namotat stometrový vlasec k drakům, připravit ocas a draka výtvarně doladit. Ještě jsme stihli na louce první letovou zkoušku a pak se dostavila avizovaná bouřka, která nás zahnala na hodinku do stanů. Po obědě (roštěná + rýže) jsme odpoledne dokončovali soutěž draků (létali nám téměř 100m vysoko), následovaly štafety házedel, vlaštovek a nakonec v hodu meteoritem. Na závěr nám Vašek Vokáč ukázal akrobacii s modelem v poryvech větru další blížící se bouřky.

V čestrvě „umytém“ táboře se teď chystáme na večeři (čevabčiči) a pak na nástup a zpívání… Mimochodem – děti krásně zpívají a baví je to, něco natočíme.

18.8. 2011 – Čtvrtek

Dnes čekal dopoledne posádky průlet vesmírnou soustavou – na trase po okraji Prachovských skal čekaly na děti různé kolektivní úkoly. Po sladkém obědě (palačinky – jen se po nich zaprášilo) se oddíly vydaly do okolí – plnění raketoplánů soutěže, koupání na RZ Pařez…

Večer jsme si vyhodnotili soutěžení posádek a chvíli zazpívali.

Večrní program pro vedoucí byl nevšední – přijel Vašek Vokáč a připravil pro ně překvapení – stavbu draků na páteční soutěž, a tak oddíláci nadšeně mezi 22:00 a 01:00 lepili, stříhali, vázali,…. 🙂

17.8. 2011 – Středa

Od rána bylo nádherně a proto jsme využili příznivých podmínek ke startu! Jednotlivé posádky dokončily montáž raket a vyrazily na první etapu zakončenou kvůli poruše rakety nouzovým přistáním. Jejich úkolem bylo vyrobit z přidělených materiálů záchranný modul pro kosmonauta pana Vajíčka tak, aby bez úhony přežil přistání (let z cca šestimetrové skalky). Současně členové posádek budovali s využitím místních materiálů základny.

Na závěr si zasoutěžili vedoucí – opět přišel ke slovu astronaut Vajíčko, na největší vzdálenost (cca 15m) ho ve zraví obousměrně dopravili Roman s Tomášem.

Odpoledne vyráží oddíly na průzkum okolí a koupacích možností – počasí je zatím luxusní. Nejdříve se ještě vyfotíme – fotky oddílů bodou ke stažení ve vyšší kvalitě na webu.

Večer dorazil Honza Veselý z královéhradecké hvězdárny a připravil dětem astronomický seminář (prezentace se zajímavým povídáním o tom jak vesmír opravdu vypadá a co o něm víme, na závěr úžasná a letitá kreslená pohádka „Kráva na Měsíci).Když se setmělo, vydaly se oddíly bez baterek potmě lesem (navigovaly je svítící tyčinky) a po asi 10min dorazily na skvělou pozorovatelnu za táborem a došlo na pozorování hvězd, hvězdokup, mlhovin a galaxií hvězdářskými dalekohledy. Bylo krásně vidět, teplo a krom vesmírných těles nad námi přelétla i mezinárodní kosmická stanice ISS a sem tam někdo zahlédl meteor (o vyplnění případných přání zatím není nic známo….

16.8. 2011 – Úterý

Dnes vyrazili všichni na celodenní výlet a překvapivě svorně zvolili jako cíl Jičín přes Prachovské skály. Šestý oddíl připravil pro menší děti stopovanou, po cestě jsme využili hřiště a prolézačky v Holíně. Ve městě jsme si užili na chcíli civilizaci a zamířili autobusem do tábora. K večeři je kuře na paprice a pak připravuje Rouzi taneční divočení přímo v řídícím středisku.

15.8. 2011 – Pondělí

Po snídani k nám dorazil náš výzkumný pracovník Mára v doprovodu dvou mimozemšťanů. Díky vynikající práci našich IT výzkumníků jsme během chvilky získali komunikátor a tak víme, že pochází z planety ORBOD, která je napadena zákeřnými červy a potřebuje nutně a urychleně pomoc… Celé dopoledne proto probíhá výcvik posádek.

V pondělí odpoledne vyrazily oddíly do okolí – hry v přírodě, bohužel začalo pršet a nepřestalo až do večeře. A tak oddíláci využili všechny jídelny a hangáry… Po večeři jsme se sešli poprvé v řídícím středisku a vyhlásili výsledky probíhajícího výcviku. Ufoni se mezitím trochu naučili našem u jazyku a tak mohli vyjádřit spokojenost s nasazením všech zúčastněných. Pak jsme si chcíli zazpívali a šli spát… Děti byly skvělé, program je baví a těšíme se na další dny!

14.8. 2011 – Neděle

V neděli ráno jsme se pustili do práce – hlavně oddíláci a starší děti – dokončovali jsme úpravy hangáru na řídící středisko, nadělali spoustu dříví, postavili třetí jídelnu, začala fungovat táborová pošta… Po obědě jsme začali s celotáborovou hrou – děti podstoupily přijímací testy do posádek NASA, které již brzy čekají náročné (zatím neznámé) úkoly. Děti jsou rozdělené do posádek (vždy „namíchané“ menší i větší děti), nejdříve plnily úkol zaměřený na obratnost a šikovnost i týmovou spolupráci. V další fázi to byly testy znalostí a schopností řešit náročné astronautické úkoly. A do třettice nastoupili jejich vedoucí (jeden hopsal na švihadle a druhý do sebe „ládoval“ zásoby na cestu (rohlí + čokoláda + kofola). Některé děti jim to (celkem neoprávněně) záviděly… Po večerní krupicové kaši jsme poprvé nastoupili v kostýmech, děti dostaly zpěvníčky a po chvilce zpívání následoval táborák s opékáním buřtíků. V noci jsme usínali za zvuků menší bouřky, ráno jsme zjistili, že to nebyla bouřka, ale nouzové přistání vesmírného korábu neznámé civilizace…

13.8. 2011 – Sobota

Táborníci poprvé zdraví z Blat!

Po hororovém odjezdu (sv. Petrovi poručit neumíme a prosby nezabraly…) nás v táboře přivítalo teplo a sluníčko. Všichni se ubytovali, starší oddíly pomohly se stavbou hangárů a po seznamovacích hrách v oddílech došlo i tady před večeří na krátkou přeháňku.

Po večeři (těstovinový salát) jsme si na chvilku společně sedli (zatím v civilu), představili dospěláky a zazpívali si pár písniček. V 21hodin už je v táboře (skoro) klid … dobrou noc!

7.8. 2011 – Neděle

Odesílání přihlášek je v plném proudu a ještě zbývá pár posledních míst na tábor. Dodržujte prosím tyto pokyny při odjezdu na tábor: